BLI VÄRD I NK-VILLAN
Om du eller kanske någon i din bekantskapskrets är nyfiken på att bli värd i NK-villlans reception får du mer än gärna kontakta oss. Antingen till värden i receptionen eller så kan du höra av dig till info@nkvillan.se
Välkommen!
NYHETSBREV
För att få e-post med presentationer av kommande evenemang i NK-villan kan du nedan prenumerera på vårt nyhetsbrev.
NK-VILLANS HISTORIA
Till att börja med kan du titta på en presentationsvideo av NK-villan, NK:s historia,
NK-villans Vänner, och NK-villans Café, Mat & Catering. Nedanför videon finns sedan material att läsa om historiken.
NK-villan ritades av arkitekten Ferdinand Boberg som var en av Sveriges främsta arkitekter på sin tid. Rosenbad, Thielska Galleriet och Prins Eugens Valdemarsudde är några av hans verk. NK-villan byggdes som utställningspaviljong åt Nordiska Kompaniet till industriutställningen i Norrköping 1906. Här visades ”det nyaste och exklusivaste i fråga om möbler och inredningar för den exklusiva kundkrets som NK främst riktade sig till”.
Efter utställningen flyttades villan till Nyköping och skänktes till de anställda vid NK:s verkstäder som etablerats i staden några år tidigare. Lokalerna användes till möten, fester och andra sammankomster. NK-villan har sedan dess haft en mycket växlande tillvaro. Under en period var den stadens första daghem. Den har fungerat som kontorslokaler och under en tid hade Fountainrörelsen sin verksamhet där.
2006 öppnades villan för allmänheten och utställningar och andra aktiviteter genomfördes i kommunens regi. Den verksamheten lades dock ned och från 2009 bedrivs den av föreningen NK-VILLANS VÄNNER. Utställningar, föreläsningar, konserter och andra aktiviteter fyller i dag det unika och vackra huset. Ett trevligt café finns också i lokalerna och bidrar till besökarens positiva upplevelser.
I NK-villan finns två hyresgäster. I bottenplanet hyr NK-villans Vänner den stora salen (NK-salen) och det mindre rummet omedelbart till vänster (Industrirummet). Kontorsutrymmet på andra våningen hyrs även det av NK-villans Vänner. Caféet, som är en från NK-villans Vänner fristående rörelse, hyr den stora cafélokalen samt det rum som ligger i fil med caféet (Bobergsrummet).
Please click this link to watch an English version of the above presentation video.
Historien om NK
NK Verkstäder
NK:s anor i Nyköping går långt tillbaka i tiden. 1843 startades Hargs Garnbod i Nyköping av textilhandlaren Karl Magnus Lundberg. Garnboden startades för att sälja garner från Hargs Bomullsspinneri och låg i det hus där Apoteket Gripen finns idag. På den tiden fanns ingen industriell produktion av kläder och tyger. Lundbergs affär blev så framgångsrik att han startade flera butiker i Stockholm.
Vid hans död övertogs verksamheten av sonen Karl Ludvig Lundberg som efter några år startade en bosättningsaffär med flera filialer. Företaget hade sju butiker på olika ställen innan verksamheten överfördes till Stockholms första varuhus som byggdes vid Stureplan. AB K L Lundberg var vid sekelskiftet Stockholms ledande detaljhandelsföretag med närmare 400 anställda och en omsättning på cirka två miljoner kronor.
1902 Nordiska Kompaniet bildades 1902 genom sammanslagning av Stockholms båda främsta detaljhandelsföretag, AB K M Lundberg och firman Joseph Sachs. Ägarna till de båda bolagen, Karl Ludvig Lundberg och Joseph Sachs ägde tillsammans 80 procent av det nybildade bolaget.
1903 beslöts att NK skulle flytta sin tillverkning till landsorten. Krav ställdes på att företaget skulle få tillgång till hamn med lastkaj, järnvägsspår och leverans av elkraft.I konkurrens med andra platser föll valet på Nyköping. Det hade säkert betydelse att den ene ägaren Karl Lundbergs hjärta slog särskilt varmt för födelsestaden Nyköping och att Nyköpings företrädare hade goda kontakter med Nordiska Kompaniets chefer och lyckades genomföra framgångsrika förhandlingar. Kontrakt skrevs med Nyköpings stad och
1904 byggdes den stora fabriken som kom att omfatta möbelindustri, tapetserarverkstad, järnsängsfabrik och konstgjuteri. Arkitekten Hjalmar Nyström blev ansvarig för byggnationen och i slutet av året startade produktionen.Skickliga hantverkare kom och bosatte sig i Nyköping. I den lugna småstaden med drygt 7000 invånare blev ”kompanisterna” som de NK-anställda kallades uppmärksammade och respekterade.
Samma år bildades ”Klubben Concordia”. Concordia är endräktens (harmoni, sämja, samförstånd) gudinna. Klubben var en förening för samtliga anställda.
1905 Nordiska Kompaniet erbjöd sina anställda vid verkstäderna fri läkarvård men inte medicin eller sjukvård. Detta kom sedan att gälla även deras familjer.
1906 NK-paviljongen byggdes till Konst- och industriutställningen i Norrköping. Arkitekt var Ferdinand Boberg. På utställningen presenterades ”det nyaste och exklusivaste i fråga om möbler och inredningar för den exklusiva kundkretsen som NK främst riktade sig till”.
1908 NK-villan lämnas som gåva till de anställda på NK verkstäder ”för att bereda sina arbetare trefnad och nöje samt tillfälle till intellektuell förkovran”.
NK-möbler
Hög kvalitet, originellt utförande och satsning på exklusiva träslag och material av olika slag kännetecknade produkterna från NK verkstäder i Nyköping. Möblerna från NK verkstäder blev kända över hela världen för sin höga kvalitet och sitt konstnärliga utförande. Sveriges mest kända formgivare var knutna till verkstäderna – möbel arkitekter som Axel Einar Hjort, Carl Bergsten, Gunnar Asplund, Carl Malmsten, David Blomberg, Elias Svedberg, Harry Bertoia och Kerstin Hörlin-Holmqvist. Men utan de skickliga hantverkarna hade möblerna inte kommit till.
I den egna reklamen sade man att man tillverkade ”moderna och traditionella möbler”.
1908 Utställning i St. Petersburg där praktmöblerna väckte stor uppmärksamhet. NK-möblerna passade väl in i de stora våningarna och på lantegendomarna i Tsar-Ryssland. Den ryska överklassen var köpstark och beställde dyrbara praktmöbler. NK öppnade sin första utländska filial i St. Petersburg.
1909 var NK verkstäder den största industrin i Nyköping med sina 309 anställda. Åren 1917 och 1930 var antalet anställda över 500.Det blev risk för bostadsbrist i Nyköping när så många flyttade hit. Sparbanken lånade ut 85% av kostnaden för egna hem (villor) och NK hjälpte de anställda genom att NK betalade topplånen och sedan fick de anställda amortera lånen genom avdrag på lönen. På så sätt löstes också bostadsfrågan i Nyköping.
1913 invigdes med pompa och ståt ytterligare en filial – nu i Moskva, men den lönsamma försäljningen av praktmöbler till den ryska överklassen upphörde i och med den ryska revolutionen 1917.
1914 installerades sprinklers i hela fabriksanläggningen och premien för brandförsäkringen sänktes till hälften.
1919 NK öppnade en filial i Buenos Aires i Argentina. Detta blev dock inte lika lyckat som i Ryssland och dotterbolaget övergick snart till egen tillverkning.
1920-tal NK får i uppdrag att producera möbler till ett flertal offentliga lokaler, bl a till Konserthuset i Stockholm och Svenska Tändsticksbolaget. Fr o m 1930-talet blir inredningarna av offentliga lokaler en viktig del av verkstädernas produktion.
1923 på Göteborgsutställningen väckte arkitekten Carl Hörvik stort intresse bland besökarna.
1925 på Parisutställningen visade NK-formgivarna Carl Malmsten och Carl Hörvik både lyxmöbler och möbler för vardaglig användning. Möblerna gav till resultat att både formgivarna och NK tilldelades Grand Prix på utställningen. Även vid de följande världsutställningarna i Barcelona, Stockholm, Paris och New York blev produkterna från NK mycket uppmärksammade.
1926 startade NK landets första personaltidning
1928 inredde NK verkstäder Svenska Amerika linjens M/S Kungsholm med exklusiva möbler och inredningar. Senare fick de i uppdrag att inreda den svenska handelsflottans vackraste fartyg Svenska Lloyds M/S Saga och det sista fartyget med NK-inredning Svenska Lloyds M/S Patricia som sjösattes 1941.
1930-tal I mitten av 1930-talet blev det dåligt med sysselsättningen och de anställda fick gå ned till att arbeta fyra dagar i veckan. Då byggdes 150 segelbåtar i ek på beställning från Svenska seglarskolan.
1934 fick NK verkstäder en order från shahen av Persien på en järnvägsvagn. Det 21 meter långa skrovet ställdes upp på centralen i Nyköping där NK-anställda utförde sitt arbete.
Shahens privata salongsvagn fick kosta hur mycket som helst. Den inreddes i de ädlaste träslag som mahogny, ebenholts, jakaranda och citronträ. Taket i badrummet tillverkades i gediget silver men shahens företrädare tyckte inte att det var snyggt utan sade till om att taket skulle målas över i önskad nyans.
Det var inte bara shahen som fick en specialbyggd tågvagn utan även vår kung Gustav VI Adolf.
Torsten Kreuger inredde sitt hem ”Tändstickspalatset” med exklusiva NK-möbler och likaså sitt kontor i Paris.
1937 AB Nyköpings Automobilfabrik (ANA) startades med Nordiska Kompaniet som huvudägare, då avtal slöts med Chrysler Corporation och de fick ensamhetsrätt till import av bl a Plymouth och Desoto samt lastbilen Fargo. Bilarna fraktades i delar från Detroit till Nyköping och sattes ihop hos ANA som fanns i en del av NK verkstäders lokaler. Efter andra världskriget överläts ANA till ett konsortium.
1940 Sverige behövde jaktplan till sitt försvar och hade beställt 264 sådana i USA men USA:s president utfärdade exportförbud för krigsflygplanen. Den 29 augusti kom ordern att ”göra ett svenskt jaktflygplan” och NK verkstäder i Nyköpingfick beställningen att tillverka flygkroppar och vingar till det svenska flygplanet J22. Mellan 1943 och 1946 levererade NK verkstäder 198 flygplan till den svenska försvarsmakten.
Nytänkande inom möbeltillverkning
1946 utlyste Svenska slöjdföreningen tillsammans med möbelfabrikerna en tävling i syfte att få fram möbler till ”den modernas familjens behov och som lämpar sig för serietillverkning”
Första pris fick förslaget ”Ta i trä” av Elias Svedberg med Erik Wörts och Lena Larsson som medarbetare. Resultatet blev möbelserien Triva som var de första monteringsbara möblerna och som levererades i platta paket.Verkstäderna i Nyköping blev alltså föregångare till den idé som blev IKEA:s och dit knöts senare Erik Wörts. Efterföljare till Triva var serien Futura som ritades av arkitekten David Forsén. Futura var enligt reklamen ”exklusiv med överkomligt pris”.
1947 flög sex unga NK-snickare till Reyjavik, Island för att fullborda ett stort och förnämligt arbete som NK hade hedrats med att få utföra i den helt ombyggda Nationalteatern.
1969 raserades portalen över Folkungavägen när kommunens sandbil inte fällde ned flaket
1973 upphörde verksamheten vid NK verkstäder i Nyköping, en industri som hade haft stor betydelse för näringslivet i staden. Lokalerna övertogs då av Saab-Ana.
1985-86 Omkring årsskiftet revs alla verkstadsbyggnaderna. Det som blev kvar är kontorslokalen på Folkungavägen och som i dag kallas Tandläkarhuset och den så kallade NK-villan intill å-promenaden
Källor: NK-epoken i Nyköping 1904 – 1973 av Sigge Johansson och Fredrik Blomqvist, Sörmlands museum
(sammanställt av Christina Hjalmarson)
ORDINARIE ÖPPETTIDER
Måndag-fredag kl. 11.00-15.00.
Lördag kl. 12.00-15.00.
NK-villans reception är öppen enligt ovanstående tider.
BLI MEDLEM I
NK-VILLANS VÄNNER!
Öppna eller ladda hem denna blankett. Fyll sedan i blanketten digitalt eller för hand på ett utskrivet papper.
Fyller du i blanketten digitalt – direkt i en webbläsare (gäller enbart på en dator) eller i ett pdf-program – kan du antingen spara den med dina ifyllda uppgifter och sedan bifoga den i ett mail till info@nkvillan.se eller så kan du skriva ut den och lämna till en värd i NK-villans reception.
Om du först skriver ut blanketten och sedan fyller i uppgifterna för hand lämnar du in blanketten till en värd i NK-villans reception.
Det finns även blanketter i
NK-villans reception att fylla i direkt på plats.
Lite mer info finns här.
DONERA
Stöd NK-villans Vänner genom att donera via Swish.
Nummer: 123 545 72 39
Vänligen ange "Donation" i meddelandefältet.
Tack så mycket för ditt stöd!
FÖLJ OSS
BILJETTER
Förhandsbeställning av biljetter till evenemang kan göras på något av följande sätt:
• På plats i NK-villans reception.
• Ringa till NK-villans reception: 0705-12 07 27.
• E-postmeddelande till: biljetter@nkvillan.se - ange i mailet evenemangsnamn, om du är medlem i NK-villans Vänner, önskat antal biljetter, ditt namn, och ditt mobilnummer.
Två veckor innan varje evenemang finns biljetter att köpa eller förbeställa.
Medlemmar som har grönt kort hämtar biljett i receptionen mot uppvisande av medlemskortet.
Eventuella kvarvarande biljetter kan köpas "i dörren" kort innan evenemanget - även dessa biljetter säljs i receptionen.
Beställda biljetter som ej har betalts i förväg måste
avbeställas senast 2 dygn före evenemanget.
Om beställd biljett ej hämtas och betalas måste vi kräva betalning.
Vid inställt evenemang återbetals pengarna under
3 veckor.
© NK-villans Vänner
NK-VILLANS VÄNNER I SAMARBETE MED